کیستون چیست ؟
یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات شبکه های داخلی ( LAN )، کیستون یا همان پریز شبکه می باشد. این قطعه نوعی کانکتور مادگی است. که جهت برقراری ارتباط بین کابل شبکه با سایر تجهیزات دیگر مانند سوئیچ ها، روترها، سرورها و یا کیس کامپیوترکاربران نهایی، مورد استفاده قرار می گیرد.
تاریخچه استفاده از کیستون ها را مربوط به سال 1979 میلادی و در یکی از پروژه های شرکت AMP می باشد. در آن سال شرکت AMP اولین کی استون Cat 3 را برای استفاده در سیستم کابل کشی ساخت و در خطوط تلفن داخلی مورد استفاده قرار داد. بعد ها به علت سهولت استفاده از این قطعه از آن در شبکه های کامپیوتری نیز مورد استفاده قرار گرفت. البته واژه کیستون 16 سال بعد یعنی در سال 1995 توسط ICCC به این قطعه، اطلاق گردید.
کاربرد ها
بسیاری از افراد کاربرد کیستونها را محدود به تلفن (RJ-11) و تجهیزات شبکه (RJ-45) میدانند. در حالی که کی استون به یک رابط گفته میشود که از یک طرف به یک کابل و از طرف دیگر به دستگاهی که دارای یک پورت مادگی باشد، وصل میشود. و محدود به تلفن و شبکه نیست. کی استون در انواع مختلفی و کاربردهای مختلفی وجود دارد.
کیستون های شبکه را می توان از چند دیدگاه دسته بندی کرد.
دسته بندی اول مربوط به محل نصب یا به کارگیری آن می باشد. کیستون ها را می توان در انواع مختلف پچ پنل ، باکس های روکار جهت نصب روی دیوار ، باکس های توکار جهت نصب داخل دیوار یا باکس های کف خواب، فیس پلیت های مختلف جهت نصب روی ترانکینگ مورد استفاده قرار داد. نکته مهم در هریک از این موارد آن است که باید از کیستون مختص به محل نصب مورد نظر استفاده شود. در غیر اینصورت کیستون در جای خود قرار نگرفته و عمل نصب تجهیزات شبکه را دچار اختلال می کند.
دسته بندی دوم مربوط به نوع کی استون از لحاظ رده بندی یا category می باشد. کی استون های شبکه بر اساس رده بندی در یکی از گروه های Cat5 , Cat5e , Cat6 ,Cat6A , Cat7 , Cat7A , Cat8 قرار می گیرند.
دسته بندی سوم مربوط به جنس بدنه کیستون می باشد. کی استون های به دو گروه فلزی و تمام پی وی سی تقسیم می شوند.
کاربرد کیستونهای فلزی:
هنگامی که کابلهای شبکه از قسمتی عبور میکنند. که جریان برق عبور میکند تا در سراسر شبکه سیستم ارتینگ بصور کاملا صحیح برقرار گردد. در این حالت استفاده از کیستونهای فلزی امری ضروری است. تا سیم ارت کابل شبکه به بدنه فلزی کیستون متصل شده تا عبور جریانات القایی تا چاه ارت کامل شود.
از یک کیستون چگونه استفاده می شود؟
معمولا برای هر نوع از آنها یک جدول رنگی وجود دارد. که نصاب به کمک آنها بتواند به راحتی و روش صحیح اتصالات را با استفاده از کیستون برقرار کند. جدول رنگی مربوط به هر کیستون شامل دو ردیف رنگ است. که هر کدام از رنگ ها بیانگر کلاس A و کلاس B میباشد.
برای نصب درست کیستون در بیشتر مواقع یه یک آچار نیاز است. آچار پانچ کاربرد زیادی در اتصالات شبکه دارد. نصاب باید دقت داشته باشد که در قسمت داخلی کیستون هیچ گونه گرد و غباری وجود نداشته باشد. بسیاری از نصابها برای راحتتر شدن کار خود، مقدار بیشتری از روکش بیرونی PVC را برمیدارند و تاب موجود در کابلها را بیش از اندازه باز میکنند، که کار اشتباهی است و تاثیر بسیار بدی را در عملکر نهایی شبکه خواهد داشت. با توجه به این که تابیدگی موجود در کابلهای شبکه باعث کیفیت ارتباط و جلوگیزی از اتفاقاتی مانند همشنوایی میشود، باز کردن بیش از اندازهی این تاخوردگی، میزان همشنوایی را زیاد میکند.
کیستون UTP cat6 چه ویژگی هایی دارد؟
کیستونها بخشی از تجهیزات مهم شبکه محسوب میشوند. کیستون UTP cat6 یکی از انواع کیستونهای پرکاربرد در شبکه است. این کیستون بر اساس اخرین استانداردهای موجود بین المللی کابل cat6 ساخته میشود. این مدل از کی استون سرعت انتقال داده در پهنای 250 مگاهرتز را دارا هستند. یکی از ویژگی های کی استون UTP cat6 سرعت انتقال اطلاعات تا 1 گیگاهرتز بر ثانیه است. علاوه بر این کی استون UTP cat6 به عنوان کیستونی که از نرخ انتقال بالایی برخوردار است، به عنوان یکی از پرکاربرد ترین کی استون های مورد استفاده در شبکه شناخته شده است.
کیستونهای UTP cat6
دارای دو قسمت اصلی هستند که عبارت اند از : یک بخش اصلی که همان کیستون است و یک بخش که از جنس پلاستیک ساخته میشود و برای پانچ کردن انواع کابل های شبکه بر روی کیستون مورد استفاده قرار میگیرد.