فهرست مطالب
در این مقاله ما تمایل داریم در رابطه با شبکه چیست؟ برای شما مطالبی را بیان نماییم. در صورتی که شما در حوزه راه اندازی و اجرای شبکه فعالیت داشته باشید در این صورت اولین و پایه ترین اطلاعاتی که بایستی بدانید . آشنایی با مفهوم شبکه و در کل کاربرد های آن می باشد. در این صورت بهترین کارایی و عملکرد را در این حوزه خواهید داشت. در ادامه به صورت جامع در رابطه با شبکه چیست برای شما عزیزان مطالبی را شرح خواهیم نمود.
شبکه چیست؟
چنانچه که بخواهیم از منظر فناوری اطلاعات مفهوم شبکه را بیان نماییم. بایستی چنین گفت گروهی تشکیل شده از دستگاه های کامپیوتری، تحهیزات و لوازم ارتباطی همچون کابل شبکه، سخت افزار و نرم افزار های که در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد می باشد. شبکه را میتوان در حالت کلی در دو دسته جای داد که عبارت است Active و Passive. در رابطه با مفهوم شبکه در لغت بایستی چنین بیان نمود گروهی از اشخاص و یا اشیاء می باشند که توانایی این را دارند داده ها را با هم دیگر به اشتراک گذاشته در نتیجه میتوانند با یک دیگر ارتباط برقرار نمایند. بعضی از تجهیزات پسیو شبکه که میتوان نام برد کابل، سوکت شبکه، رک و…. می باشد همچنین از تجهیزات اکتیو شبکه میتوان به مواردی از قبیل سوئیچ، روتر، هاب، فایروال و… اشاره نمود.
کاربرد شبکه چیست؟
اصلی ترین وظیفه و مسئولیت شبکه کامپیوتری این است که ارتباط میان دستگاه ها را برقرار نمایند. در حقیقت با انجام این کار کاربران شبکه قادر خواهند بود اطلاعات و لوازم (تجهیزات) را با هم دیگر اشتراک بگذارند. به حدی بکارگیری از شبکه گسترش و توسعه یافته است که در دنیای امروز در همه ای حوزه های ارتباطی از قبیل نطامی، علمی و یا حتی مصارف خانگی و … رد پایی از شبکه را مشاهده می کنید و جزئی جدای ناپذیر از هر مجموعه ای می باشد. شبکه های کامپیوتری این قابلیت را دارند از تعدادی کامپیوتر و یا میلیون ها کامپیوتر به سهولت پشتیبانی نمایند. با بکارگیری شبکه کاربران این امکان را دارند به صورت مشترک به منابع و اطلاعات دسترسی داشته و استفاده نمایند. برای مثال این شرایط برای آن ها مهیا می باشد که با هم دیگر تماس صوتی و تصویری برقرار نمایند. فایل ها، نرم افزار ها، پرونده ها را به اشتراک گذاشته و بر طبق سطح دسترسی که برای کاربران تعریف شده است از آنها استفاده نمایند. در حقیقت کاربرد و عملکرد شبکه در تاسیس شبکه های کامپیوتری و ایجاد ارتباط میان دستگاه ها می باشد. مدیران IT به سهولت خواهند توانست بر روی تعداد بسیاری از کامپیوتر ها نظارت داشته باشند و استراتژی خود را پیاده نمایند. اکنون که یک دید کلی در رابطه با شبکه بدست آوردید در ادامه به وارسی کامل شبکه کامپیوتری خواهیم پرداخت.
اصطلاحات رایج شبکه های کامپیوتری
در زیر به وارسی عبارت و کلمات متداول را در دنیای شبکه خواهیم پرداخت.
کلاینت چیست؟
Client از لحاظ فنی به سیستم با برنامه ای اطلاق میگردد که یک تقاضا به کامپیوتر یا یک سرور ارسال می نماید. در حالت کلی میتوان چنین بیان نمود که کلاینت یک مفهوم کلی می باشد از اینرو نمیتوان آن را برای یک قسمت خاص در نظر گرفت. توجه نمایید که در بعضی از موارد کامپیوتر میتواند هم به عنوان سرور عمل نماید و هم به عنوان کلاینت به این صورت که خود درخواستی داشته و خودش نیز به آن پاسخ می دهد. در حقیقت میتوان چنین بیان نمود که کلاینت و سرور تکمیل کننده یک دیگر هستن و در کنار هم معنا پیدا می نمایند. با این تفاسیر این نتیجه حاصل میگردد که مهم ترین کاربرد کلاینت در شبکه و کامپیوتر خلاصه می گردد.
سرور چیست؟
Server به کامپیوتری گفته میشود که همواره روشن بوده که از توان سخت افزاری و نرم افزاری بسیاری برخوردار می باشد در حقیقت تحت عنوان کامپیوتر مرکزی سرویس و یا خدماتی را به مشتری (Clinet) عرضه میکنند. در شبکه های Client/Server هر دو سیستم از سیستم عامل مختص به خود برخوردار می باشند. کامپیوتر ها در عین حال که به هم دیگر متصل هستند از یک دیگر مستقل هستند. به این معنا که در صورتی که بنا به هر دلیلی دستگاه و یا کامپیوتری که به شبکه متصل هست. دچار اختلال شود، یا از دسترس خارج گردد مشکلی برای شبکه به وجود نخواهد آمد. ولیکن در صورتی که سرور با اختلال مواجه شود و از دسترس خارج گردد در این صورت در فرآیند کار شبکه اختلالاتی به وجود خواهد آمد. برخی از سرویس های که از مدل کلاینت/ سرور استفاده می نمایند می توان به اینترنت، پرینتر های تحت شبکه، ایمیل و…. اشاره نمود.
هاست چیست؟
به دستگاهی اطلاق می گردد که به شبکه متصل می باشد و خدماتی را ارائه می نمایند. یا اینکه از سرویس های که در درون شبکه قرار دارند استفاده می نمایند. با این تعریف کلاینت و سرور همان هاست به شمار می آید.
انواع شبکه های کامپیوتری
- شبکه PAN که با نام شبکه شخصی نیز شناخته میشود برگرفته از عبارت Personal Area Network میباشد. کوچکترین نوع شبکه به حساب می آید. با یک مثال این شبکه را برای شما توضیح خواهیم داد. هنگامی که شما با گوشی خود به وسیله بلوتوث به کامپیوتر خود متصل می شوید. در این صورت شما یک شبکه PAN را به وجود آورده اید.
- شبکه محلی که با نام LAN نیز شناخته میشود بر گرفته از عبارت Local Area Network می باشد. مهم ترین مسئله در رابطه با شبکه محلی این است که دستگاه های موجود در یک منطقه محدود را به هم دیگر متصل می نماید.
- شبکه شهری یا MAN برگرفته از عبارت Metropolitan Area Network می باشد.
- WAN یا شبکه گسترده بر گرفته از عبارت Wide Area Network است. این شبکه از به هم پیوستن تعدادی شبکه LAN تشکیل شده است. در حقیقت میتوان چنین بیان نمود شبکه ای از شبکه ها می باشد. شبکه های WAN در اغلب موارد میا شهرها، کشور ها و چه بسا در قاره ها بکار گرفته می شوند.
- شبکه جهانی که با نام GAN شناخته میشود مخفف عبارت Global Area Network می باشد. همانگونه که از نام آنها مشخص می باشد این نوع از شبکه ها از محدودیت جغرافیای برخوردار نمی باشند.
- شبکه محلی بی سیم یا WLAN که برگرفته از عبارت Wireless Local Area Network میباشد. از مهم ترین مزیت های آن عدم نیاز به اتصال فیزیکی اشاره نمود.
کلام پایانی
در این سری از آموزش های نوین نت تلاش خود را نمودیم اطلاعات مفیدی در رابطه با شبکه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. اگر شما تمایل به استفاده از شبکه در مجموعه خود را دارید در این صورت بایستی یکسری پیش نیاز ها در این حوزه بدانید. با مطالعه این مطلب به خوبی میتوانید در رابطه با این پیش نیاز ها اطلاعات کافی بدست آورید.